Hvorfor er bryllupskaken så viktig? Og har du noen gang lurt på hvorfor vi har forlovere?
Det finnes mange bryllupstradisjoner. De vanligste har blitt mer moderate med årene. I dette innlegget skal vi se på hvordan de ble til. Som bonus har vi lagt til et par veldig spesielle helt nederst.
1. Bryllupskaken Tidligere var det vanlig for brudgommen å ta en bit av et brød i løpet av bryllupet, for så å bryte resten av det opp i smuler over brudens hode. Dette skulle bety hell og lykke, men ikke bare for brudeparet. Gjestene i bryllupet ønsket også en bit av lykken, og samlet seg rundt brudens føtter for å plukke opp brødsmulene.
Etter hvert utviklet tradisjonen seg til at bruden presset bryllupskake gjennom gifteringen og ga det til gjestene, som tok med seg det de fikk, og la det under puten. Dette skulle nemlig også bringe lykke.
I dag slipper vi heldigvis alt dette. Vi kan heller konsentrere oss om å nyte de deilige kakene mens festen pågår. Og hva bruden og brudgommen angår, kutter de kaken sammen og mater hverandre med den etterpå. Dette symboliserer henholdsvis deres første oppgave sammen som ektefolk, og den gjensidige forpliktelsen bruden og brudgommen har til hverandre.
2. Forlovere Opphavet til forloverne er forskjellig for bruden og brudgommen. Brudens forlovere var i Romerriket kledd i samme kjole som bruden. Dette var for å lure og distrahere onde ånder som ønsket å ødelegge brudens lykke.
Brudgommens forlover har en helt annen opprinnelse. Hans oppgave var å passe på at bruden ikke stakk av under bryllupet. Han kunne også være nødt til å kidnappe henne om brudens familie motsatte seg bryllupet. For å kunne gjøre det måtte han være den sterkeste og beste til å fekte, for å kunne nedkjempe rivaler som angrep under seremonien. Derfor ble han kalt the best man.
Nå har forloverne andre oppgaver, og det er de sikkert glade for. Det er tross alt ikke alle som vil legge lykken sin i hendene på onde ånder, eller kjempe for at bryllupet skal inngås med livet som innsats.
3. Brudebuketten I Antikkens Hellas bar bruden klynger med urter og krydder. Dette var for å holde unna onde ånder. På den tiden trodde man at urtene og krydderet hadde magiske evner.
Mange av tradisjonene vi har har i dag er gamle, og knyttet til redselen for onde ånder, eller håpet opp de lykkebringende. I dag tenker vi ikke så mye på dette lenger. Når det kommer til brudebuketten, har vi skiftet ut urter og krydder med vakre og ville blomster.
De to mest spesielle tradisjonene:
1. Ifølge koreansk tradisjon, skal brudgommen gi brudens mor ville ender eller gjess. Disse fuglene er monogame, og et symbol på brudgommens ærlige og rene intensjoner og lojalitet til bruden. Tradisjonen har blitt modernisert, og i dag er det vanlig for bruden og brudgommen å gi hverandre ender eller gjess i tre.
2. I Russland skal brudgommen dra til brudens foreldre på morgenen av bryllupsdagen for å vise seg verdig, enten ved å betale «løsepenger» for bruden i form av en haug av gaver til brudens familie, eller ydmyke seg selv ved å danse og synge helt til familien sier at det er nok.