Har du noen gang vurdert å gifte deg i en knallrød kjole? Eller har du siden du var liten drømt om å stå du blå brud?
Du visste det kanskje ikke, men frem til midten av 1800-tallet var det vanlig at bruden giftet seg i hvilken som helst farge – bortsett fra hvit.
Det har seg også slik at fargen på brudekjolen i dag varierer fra kultur til kultur. I vesten har vi endt opp med hvit, som symbol på renhet og en ny begynnelse. I Kina er det den røde kjolen som er populær; der er den røde kjolen et symbol på liv, lykke og feiring. Kjolefargen er inspirert av en mytologisk fortelling hvor en føniks kom ned fra fjellet for å gi en vordende brud en fargesprakende føniks-kjole.
Før den hvite kjolen I gamle dager var det oftest av økonomiske grunner at man giftet seg i andre farger enn hvit. Det viktigste var å gifte seg i den fineste kjolen man eide, og ikke nødvendigvis i den beste fargen.
Det var også vanlig å gifte seg i mørke brudekjoler fordi disse skjulte flekker og feil bedre enn hvite. Dessuten kunne de brukes i andre sammenhenger før og etter bryllupet.
Hvite kjoler var derimot vanskelige å gjenbruke – de ble fort skitne – og passet ikke ved andre anledninger. I den vestlige del av verden var blått en av fargene mange giftet seg i; den hadde kvalitetene mørke kjoler hadde, og var forbundet med Jomfru Maria og hennes renhet.
Det hendte også at kvinner giftet seg i hvite kjoler, men det var som regel bare overklassen som hadde råd til det. Siden hvitt var en farge man ikke klarte å vaske skikkelig handlet valget om mer enn bare uskyldighet. Det handlet om at du hadde råd til å unne deg en kjole som kun skulle brukes én gang.
Dronning Victoria Selv om det hendte at bruder giftet seg i hvitt fra tid til annen, var det ikke popularisert før på midten av 1800-tallet. Endringen kom 10. februar 1840; da giftet nemlig dronning Victoria seg med prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha, og hun var ikledd en hvit kjole. Dette var et dristig valg av Victoria – nærmest som om kronprinsesse Mette-Marit skulle ha giftet seg i sterk rød kjole i dag.
På denne tiden var faktisk rødt en farge mange giftet seg i, og Victoria brøt totalt med samtiden. I tillegg valgte hun å droppe kronen; hun gikk i stedet for en oransje blomsterkrans.
Hvitt blir vanlig Det tok ikke mange år fra dronning Victorias vågale stunt til at hvitt ble populært. Kjolen hun giftet seg i inspirerte også mange bruder; silhuetten hennes var tettsittende midje, med stort skjørt, som en ball gown. Dette er den dag i dag en av de mest populære silhuettene.
Tidligere handlet ikke hvitt om renhet, men kun om velstand. Etter Victorias bryllup fikk hvitt som kjolefarge også denne renhetsbetydningen. Fargen sto for jentete renhet og uskyldighet, og nettopp dét ønsket alle å uttrykke når de giftet seg.
Det siste århundret Etter at den hvite kjolen ble popularisert, har vi hatt mange forskjellige varianter av den. I videoen under vil du se utviklingen til den hvite kjolen i løpet av det siste århundret.